Werkstresss…..

werkstress

Gerard heeft ernstige rugklachten. Van het sporten, zegt-ie stoer tegen z’n collega’s. Dat het in werkelijkheid komt van alle spanningen op z’n werk en hij bij een psycholoog loopt, vertelt hij er maar niet bij. De enorme tijdsdruk die hij ervaart, slurpt al z’n energie op. Alles moet snel, snel, snel. En wie het tempo niet kan bijbenen, is een watje..!

Werkstress. Zoveel Nederlanders hebben er mee te maken. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is werkstress beroepsrisico nummer 1. Naar schatting houdt een op de drie gevallen van ziekteverzuim verband met psychische klachten als gevolg van het werk.

Alsjeblieft zeg, dat is nogal wat. Begrijpelijk dat minister Asscher van SZW nu de mouwen opstroopt om werkstress aan te pakken. Hij heeft afgelopen voorjaar het startsein gegeven voor een speciale herken-de-druppel/check-je-werkstresscampagne. Bovendien gaat de Inspectie de komende jaren extra controleren op gezonde werktijden, werkdruk, intimidatie en agressie op de werkvloer.

Fantastisch dat de overheid dat gaat doen! Chapeau! Maar wat moet je, als je werkt in een bedrijfscultuur waar het not done is om te klagen? En je zo kunt worden ontslagen, vooral in deze crisistijd?

Wat dus als je zelf moet leren dealen met werkstress? Zes tips om het hoofd koel te houden

  1. Probeer niet alles door elkaar te doen. Werk eerst iets helemaal af en ga dan verder met het volgende project
  2. Probeer een aantal vaste momenten te nemen om je mail te beantwoorden
  3. Ga tussen de middag even wandelen om je hoofd leeg te maken en neem tussendoor korte adempauze
  4. Stop met het interpreteren van andermans gedachten/gevoelens/gedrag. Controleer of je de ander goed begrijpt
  5. Verstop jezelf niet, cijfer jezelf niet weg. Laat jezelf (je eigen grenzen, gevoelens, gedachten) zien
  6. Stop met het denken en zorgen voor anderen. Zorg eerst goed voor jezelf en bewaak je eigen grenzen.

Geschreven in samenwerking met Ton Kastelein van Semfer.nl