Herken de (zweet)druppel

De overheid voert een anti-werkstresscampagne. ‘Herken de druppel heet-ie. In het kader daarvan ging ik laatst naar een congres van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in Driebergen. Met goede sprekers. De bekende ‘stresshoogleraar’ Sabine Geurts van de Radboud Universiteit Nijmegen legde bijvoorbeeld uit wat spanningen – met name chronische – met  je lichaam doen. Daar werd ik niet vrolijk van. Tjonge..

Opvallend vond ik wel dat de overgang niet als stressfactor op de agenda stond. Terwijl de overgang je toch een verrekte onrustig lijf en hoofd kan opleveren. Slapeloze nachten als gevolg van uit-je-bed-drijf-zweetpartijen, concentratieproblemen, verminderd zelfvertrouwen, opvliegers, depri gevoelens of wattigheid. Alsjeblieft zeg , ga er maar aan staan.

Bovendien is het ook nog eens zo dat overgangsters door hun snel kieperende oestrogeenpeil minder goed bestand zijn tegen stress.  Onderzoek toont aan dat oestrogeen een anti-stressgoedje van jewelste is en dat verklaart waarom vrouwen die nog volop menstrueren in de regel beter bestand zijn tegen chronische stress dan mannen.

Lees verder op Sestra